Kuchenki mikrofalowe
Niestety żaden produkt grupy Kuchenki mikrofalowe (do zabudowy) nie spełnił podanych kryteriów.
Kuchenki mikrofalowe, jak większość rzeczy, bez których nie wyobrażamy sobie dzisiaj życia, powstały przypadkiem. Amerykański inżynier Percy Spencer, podczas badania krótkofalowej energii elektromagnetycznej radaru, sięgnął do kieszeni fartucha, w której miał czekoladę- rękę oblepiała roztopiona czekolada, która rozpuściła się wskutek działania urządzeń radarowych - wywołując ruch cząsteczek sprzyjały one powstawaniu ciepła. Następnego dnia postawił przed magnetronem jajko w garnuszku, w którego boku wyciął dziurkę - okazało się, że jajko się ugotowało.
Pierwsze kuchenki mikrofalowe wykorzystujące to zjawisko pojawiły się w 1947 roku - miały wielkość dorosłego człowieka, ważyły 340 kilogramów, miały ponad 175 centymetrów wysokości i kosztowały kilka tysięcy dolarów. Firma Raytheon, która wprowadziła na rynek pierwsze kuchenki mikrofalowe nadała im nazwę: "Radar Range". Kuchenki mikrofalowe kupowały wtedy głównie jadłodajnie, stołówki szpitalne i wojskowe. Pierwsze domowe kuchenki mikrofalowe sprzedawano w USA w roku 1955 za prawie tysiąc trzysta dolarów za sztukę. Miały rozmiar lodówki, działały pod napięciem 220 V, i przy montażu wymagały zarówno pracy fachowego elektryka jak i hydraulika. Niestety, przez 14 lat sprzedano ich niewiele (niecałe 11 tysięcy sztuk), a powód był prosty: nie dało się przy ich pomocy przyrządzać ulubionego dania każdego Amerykanina - wielkiego, grubego, soczystego befsztyka:).
Popyt na kuchenki mikrofalowe wzrósł w latach 70-tych, gdy pojawiły się modele niewielkie i energooszczędne.