Bateria kuchenna- na co zwracać uwagę przy zakupie?
Jedno- czy dwuuchwytowa, nowoczesna czy rustykalna, z wylewką czy bez- takie pytania najczęściej zadają sobie ci, którzy chcą kupić baterię kuchenną. Na co zwracać uwagę, by kupiona bateria była wygodnym i ładnym akcesorium w naszej kuchni?
Idealna bateria kuchenna to taka, która nie tylko dobrze pasuje do wnętrza kuchni, ale również jest wygodna w obsłudze i dba o ekonomiczne zużycie wody. Szeroki wybór kuchennych baterii może utrudnić wybór tej właściwej, ale wystarczy poznać podstawowe różnice oraz wady i zalety każdego rodzaju baterii, by dokonać słusznego wyboru.
Poniżej przedstawiamy najistotniejsze parametry baterii kuchennej.
Sposób montowania
Istnieją baterie stojące i naścienne. Te pierwsze montuje się do blatu kuchennego bądź w samym zlewozmywaku. Te drugie montuje się do przylegającej do zlewu ściany. Wybór właściwej baterii powinniśmy uzależnić od rodzaju zlewozmywaka. Jeśli kupiliśmy taki z otworem na baterię, nie mamy wyjścia- musimy zamontować baterię stojącą. Stojąca bateria jest łatwiejsza w montażu, bo cały mechanizm podpięcia baterii do wody jest schowany pod blatem. W przypadku baterii naściennych, trzeba zadbać o to, by rury z wodą były wyprowadzone w idealnym miejscu nad zlewem, bo do nich bezpośrednio podpina się baterię. To czasem wymusza dodatkowe kucie ściany i modyfikowanie instalacji.
Kształt i zasięg baterii
Baterię powinniśmy dopasować do zlewozmywaka, ale też do własnych potrzeb. W zależności od wielkości zlewu i jego kształtu, dobieramy odpowiednią baterię- dłuższą, krótszą, o różnym kącie nachylenia. Do zlewów głębokich i dużych warto kupić baterię z tzw. wyciąganą wylewką, która umożliwi nam spłukanie zlewu lub napełnienie naczynia poza zlewem. Jeśli często korzystamy z dużych naczyń np. głębokich garnków- warto kupić baterię z większym kątem nachylenia, która nie będzie przeszkadzać w napełnianiu głębokiego naczynia w zlewie. Możemy również wybrać baterię obrotową, którą przyda się w szczególności, jeśli zlew jest dwukomorowy.
Ekonomiczne zużycie wody
Na rynku mamy baterie z dwoma lub jednym uchwytem, którym uruchamiamy strumień wody. W kuchni szczególnie wygodne są baterie z jednym uchwytem, bo wodę możemy odkręcić jedną ręką i praktycznie jednym ruchem. Choć baterie rustykalne z dwoma pokrętłami mają swój urok, warto mieć na uwadze oszczędność wody, a tą zapewni bateria jednouchwytowa. W baterii z dwoma uchwytami, uzyskanie optymalnego strumienia wody o odpowiedniej temperaturze wymaga dłuższego czasu, a więc i większego zużycia wody. Najbardziej ekonomiczne, ale też i najdroższe są baterie termostatyczne, dzięki którym nie musimy każdorazowo ustawiać temperatury wody. Wystarczy więc odkręcić wodę i od razu korzystać z odpowiedniego strumienia. Jeszcze droższe są baterie bezdotykowe, pozwalające na użytkowanie bez konieczności samodzielnego uruchamiania baterii. W kuchni jednak nie są one do końca wskazane, gdyż mają zaprogramowaną stałą temperaturę i strumień wody i jeśli chcemy uzyskać np. wodę zimną lub bardzo gorącą, urządzenie należy najpierw przeprogramować.
Estetyka
Z szerokiej oferty producentów baterii kuchennych możemy wybrać taki model, jaki będzie pasował do stylu naszej kuchni. Do wyboru mamy bardzo nowoczesne, wręcz designerskie baterie, ale także bardziej klasyczne. Do kuchni nowoczesnej, o minimalistycznym charakterze pasować będzie bateria nowoczesna, o surowym wyglądzie, bez ozdobników. Do tradycyjnej kuchni wybierzmy klasyczną baterię jedno- lub dwuuchwytową, do kuchni w stylu wiejskim, prowansalskim czy rustykalnym wybierzmy baterie stylizowane na antyczne. W każdym przypadku mamy do wyboru kolor baterii, który dobieramy w pierwszej kolejności do zlewozmywaka.