Jak wybrać dobry blender?
Trudno sobie wyobrazić gotowanie bez blendera. To urządzenie nie tylko ma różne zastosowania, ale przede wszystkim zajmuje niewiele miejsca i może być wyposażeniem nawet niewielkiej kuchni. Niestety duża oferta tych urządzeń może nam utrudnić wybór tego najlepszego. Jak wybrać dobry blender?
Blender to urządzenie do rozdrabniania i siekania produktów żywnościowych. Ułatwia wiele kuchennych czynności, oszczędzając naszą pracę i czas. Wybierając blender, nie powinniśmy sugerować się w pierwszej kolejności ceną. Ta zazwyczaj bowiem idzie w parze z jakością. Po najtańszym blenderze trudno spodziewać się tak długiej, bezawaryjnej pracy i niesłabnącej satysfakcji jak w przypadku blendera dwa razy droższego. Skoro więc nie na cenę, to na co zwracać uwagę podczas zakupu blendera?
Dobierz właściwą moc urządzenia
Blendery mogą być urządzeniami przenośnymi (tzw. blendery ręczne) lub stacjonarnymi. Te pierwsze mają słabszą moc, która może zaczynać się już od 300W, choć są urządzenia o mocy 100 W – jednak o bardzo niskiej funkcjonalności np. służą tylko do szatkowania ziół. Blendery stacjonarne, które przypominają melaksery mają wysoką moc ok. 1500 W. To, jakiej mocy urządzenie wybierzemy, zależy od tego, do czego będziemy używać tego sprzętu. Przeciętny blender ma moc ok. 500W i pozwala na miksowanie zup, miękkich owoców i warzyw czy koktajli. Jeśli potrzebujemy urządzenia do rozdrabniania twardych orzechów czy kruszenia lodu, będziemy wymagać sprzętu o większej sile np.600-700 W. Pamiętajmy, im większa moc – tym bardziej uniwersalne urządzenie.
Zwróć uwagę na konstrukcję urządzenia
Blender ręczny składa się z uchwytu i "nogi", na końcu której osadzone są ostrza. Uchwyt blendera zazwyczaj wykonany jest z tworzywa sztucznego. Ponieważ urządzenie musi być wygodne, należy zwrócić uwagę na poręczność uchwytu. Blender musi dobrze leżeć w dłoni, nie ślizgać się i być wygodny w obsłudze jedną ręką. Noga może być wykonana z plastiku lub stali nierdzewnej. Blendery stalowe są zazwyczaj droższe, ale za to odporniejsze na uszkodzenia i łatwiejsze do mycia. Plastikowe końcówki z czasem się odbarwiają i np. przy upadku mogą zostać uszkodzone. Dobry blender ma osłonięte noże, co uniemożliwia rozpryskiwanie rozdrobnionych fragmentów jedzenia na boki. Jeśli chodzi o noże – są one najważniejsze, wszak to one odpowiadają za skuteczność rozdrabniania. W blenderach mamy do wyboru noże dwu- lub czteroskrzydłowe. Te drugie odznaczają się większą wydajnością. Na rynku są blendery z wymiennymi ostrzami, które można dostosowywać do rozmaitych funkcji. Wybierając blender ręczny, zwróćmy również uwagę na kabel. Jeśli jest to urządzenie z przewodem, kabel musi być na tyle długi, by umożliwiał nam wygodną obsługę.
W przypadku blenderów stacjonarnych, te oprócz uchwytu i nóżki posiadają również tzw. kielich – najczęściej z plastiku, w którym zamontowane są ostrza oraz pojemnik, w którym rozdrabniane są pokarmy. Wybierając ten typ urządzenia, zwróćmy uwagę na ten pojemnik. Jeśli jest on z plastiku, będzie mniej trwały i trudniejszy w utrzymaniu czystości, o wiele lepszy, choć cięższy jest pojemnik szklany. Dobrze gdy puchar ma antypoślizgowe zabezpieczenia na spodzie i miarkę, która ułatwi nam odmierzanie proporcji.
Wybierając blender, warto zwrócić uwagę na demontaż urządzenia. Poszczególne elementy powinny się łatwo zdejmować, co również ma wpływ na ich łatwiejsze czyszczenie.
Sprawdźmy funkcjonalność
Blender, jak każde urządzenie AGD, może być dostępnych w rożnych opcjach – bardziej lub mniej bogatych w udogodnienia . Standardowy blender ma regulację prędkości, urządzenia nowoczesne są wyposażone w dodatkowe funkcje np. płynnego przyśpieszania i zwalniania, działanie pulsacyjne, funkcję turbo lub clean. Droższe urządzania zamiast sterowania manualnego, mają sterowanie elektroniczne. To dość wygodne, bo ułatwia posługiwanie się sprzętem. Dostępne też są blendery bezprzewodowe, które choć wygodne to jednak mają mniejszą moc niż te z przewodem – czasem warto przedłożyć skuteczność i wydajność urządzenia nad komfort użytkowania.
Jakie wyposażenie?
Standardowy blender wyposażony jest w jedną końcówkę miksującą. Blender stacjonarny dodatkowo w kielich i puchar. Częstym dodatkiem do blendera ręcznego jest naczynie do miksowania. Istnieje możliwość zakupu blendera z końcówką do ubijania piany, spieniania mleka, kruszenia lodu. Blender stacjonarny może mieć dodatkowo miskę robota kuchennego, która dzięki zastosowaniu rozmaitych noży może ciąć, kroić w plasterki, szatkować, wyciskać sok, a nawet wyrabiać ciasto.
Akcesorium poprawiającym nasze bezpieczeństwo jest specjalna osłonka na ostrza. Dzięki niej, nieużywany blender jest zabezpieczony, a ostrza nie stanowią zagrożenia. Udogodnieniem jest również uchwyt do przytwierdzenia blendera do ściany oraz miejsce na schowanie wiszącego kabla.