Jak wybrać dobry czajnik elektryczny?
Czajnik elektryczny to proste urządzenie. Jego jedyną funkcją jest funkcja gotowania wody , jednakże wobec szerokiej oferty tych urządzeń, wybór tego właściwego może sprawić problem. Na co zwracać uwagę podczas zakupu czajnika elektrycznego?
Pojemność
To pierwszy parametr, który należy wziąć pod uwagę podczas zakupu. Czajniki elektryczne mogą mieć różną pojemność, najmniejsze mieszczą jedynie dwa kubki wody, największe dochodzą do pojemności dwóch litrów. To, jaką pojemność wybierzemy, będzie miało ogromny wpływ na wydajność urządzenia, trzeba wziąć więc pod uwagę przeciętną ilość wody, jaką zazwyczaj jednorazowo podgrzewamy.
Grzałka
To najistotniejszy element budowy czajnika elektrycznego. Istnieją czajniki z płaską grzałką w podstawie lub grzałką spiralną. Płaska forma grzałki pozwala podgrzewać nawet minimalne ilości wody i z większą mocą niż inne grzałki. Z drugiej strony jest mniej oszczędna. Płaską grzałkę łatwiej również utrzymać w czystości, bo osad z kamienia wolniej się na niej odkłada. Czajniki z taką grzałką mają obrotową podstawę, więc czajnik można ustawiać w różnym kierunku. Urządzenia tego typu są zazwyczaj droższe, ale też i mniej awaryjne. Jeśli zdecydujemy się na grzałkę spiralną, musimy wiedzieć, że wymaga ona całkowitego zanurzenia w wodzie. Z tego powodu nie można podgrzewać małych ilości wody, bo grozi to zepsuciem urządzenia. Grzałka spiralna łatwiej pokrywa się kamieniem i jest trudniejsza w czyszczeniu. Z drugiej strony jest bardzo wydajna, bo całą energię cieplną oddaje wodzie.
Moc
Czajniki o słabej mocy są tańsze, jednakże również wolniejsze i mniej efektywne. Większą mocą charakteryzują się czajniki z płaską grzałką. Decydując się na zakup czajnika o mocy 1000 W, musimy się liczyć z tym, że będzie długo podgrzewał wodę, a co za tym idzie – dłużej pobierał prąd, co z pewnością odbije się na rachunkach za energię elektryczną. W przypadku czajników o wyższej mocy – powyżej 2200 W, ich efektywność będzie wysoka, a krótki czas podgrzewania pozwoli zaoszczędzić na energii.
Materiał wykonania
Na rynku występują czajniki plastikowe, stalowe, szklane i ceramiczne. Choć plastik jest lżejszy i wygodniejszy w obsłudze, to właśnie stal jest materiałem bardziej wytrzymałym. Stalowe czajniki mogą się nagrzewać, jednak w droższych modelach stosuje się specjalne izolacje, które zapobiegają poparzeniu. Zaletą plastikowych czajników jest ich szeroka gama kolorystyczna, która umożliwia dobór sprzętu do wystroju kuchni. Wadą jest zaś to, że plastik czasem zmienia zapach gotowanej wody. Nowością w sprzedaży są czajniki ceramiczne lub szklane, stylizowane na dawne imbryki. Choć wyglądają oryginalnie i na pewno są ozdobą kuchni, szklane czajniki nie są praktyczne. Mocno się nagrzewają i można się nimi poparzyć. Inaczej jest z czajnikami ceramicznymi – ceramika nie nagrzewa się jak szkło, łatwiej ją również utrzymać w czystości. Minusem jest fakt, że taki czajnik zazwyczaj jest najdroższy.
Udogodnienia
Kupując czajnik, warto zwrócić uwagę na zamontowany w nim filtr wody. Najczęściej taki filtr (antyosadowy) zlokalizowany jest przy dzióbku i jego zadaniem jest zatrzymywanie kamiennego osadu przed wlaniem go do naczynia. Filtry mogą być zbudowane z wielu materiałów: nylonu, metalu, plastiku, są również czajniki z filtrami węglowymi. Najtrwalszy jest filtr metalowy, najbardziej skuteczny – węglowy, który oprócz osadu, czyści również wodę ze szkodliwych minerałów i usuwa brzydki zapach. Dobrym udogodnieniem jest regulacja temperatury w czajniku, która umożliwia nie tylko zagotowanie wody, ale tylko podgrzanie do dowolnej temperatury. Z rzeczy obowiązkowych, czajnik powinien być wyposażony we wskaźnik poziomu wody, antypoślizgową stopę oraz automatyczny wyłącznik. Przyda się również sygnalizator dźwiękowy informujący o zakończeniu podgrzewania wody oraz świecąca podczas pracy lampka. Jeśli wybraliśmy czajnik metalowy, powinien mieć w swoich ściankach izolację, która uniemożliwia nagrzewanie się czajnika podczas gotowania. By zwiększyć bezpieczeństwo użytkowania urządzenia, warto nabyć takie, które ma zabezpieczenie przed włączeniem bez wody.