Jak wybrać okap kuchenny?
Dobry okap kuchenny to nie tylko element dekoracyjny, ale przede wszystkim komfort gotowania. Czym powinniśmy się kierować, wybierając to urządzenie do naszej kuchni, by później spełniało swoje najważniejsze funkcje?
Jakie zadanie spełnia okap kuchenny?
W zależności od rodzaju, okap kuchenny może spełniać funkcję pochłaniacza lub wyciągu. W obu przypadkach usuwa on z pomieszczenia kuchennego wilgoć i zapachy, które pojawiają się na skutek gotowania. Brak okapu w kuchni to zazwyczaj mokre i brudne od tłuszczu meble i ściany, a także intensywny zapach jedzenia, który rozchodzi się po całym domu i jest wchłaniany przez rozmaite elementy wyposażenia. Dobry okap to zatem przede wszystkim estetyka gotowania. Wybór odpowiedniego okapu powinien nastąpić już na etapie projektowania kuchni. To, co należy wziąć pod uwagę to przede wszystkim dopasowanie wielkości okapu do przestrzeni kuchni, a także możliwości zainstalowania konkretnego rodzaju okapu w danych warunkach. Należy również pamiętać, że żaden okap nie spełni swojej roli, jeśli nie zapewni mu się dopływu świeżego powietrza do kuchni. Z tego powodu istotne jest dodatkowe rozszczelnianie kuchennych okien lub w przypadku ich braku, otwieranie drzwi do kuchni podczas gotowania.
Wyciąg czy pochłaniacz?
To pytanie zadaje sobie każdy, kto urządza kuchnię. Decyzja, jaką podejmie będzie miała ogromne znaczenie dla utrzymania czystości tego pomieszczenia. Okap działający na zasadzie wyciągu wyprowadza powietrze z parą i kuchennymi zapachami poza pomieszczenie. W przypadku pochłaniacza, powietrze, które dostaje się do okapu zostaje tylko oczyszczone z zapachu, dymu i tłuszczu, a następnie z powrotem zostaje wdmuchane do pomieszczenia kuchennego. Pochłaniacze wymagają regularnej wymiany filtrów węglowych, tylko wtedy spełniają swoją funkcję. Okapy montuje się nad kuchnią, co zapewnia ich najefektywniejszą pracę.
Instalacja okapu w formie wyciągu wymaga podłączenia wylotu okapu do wentylacji pomieszczania. Jest to kłopotliwe w kuchniach, w których kratki wentylacyjne znajdują się w miejscach odległych od planowanego miejsca na kuchnię lub kuchnia posiada jedynie komin wentylacji zbiorczej. Wyciąg zatem nie sprawdzi się w każdym pomieszczeniu, czasem kupowany pod wpływem chwili wymusza na właścicielach tworzenie dodatkowych konstrukcji łączących wylot okapu z kratką. Dużą zaletą wyciągu jest za to duża efektywność jego pracy.
Okap w systemie zamkniętym można zamontować w każdej kuchni, bo nie wymaga podłączenia do systemu wentylacji grawitacyjnej. W przypadku wielu pochłaniaczy, istnieje możliwość dodatkowego podłączenia do wentylacji, co tylko zwiększa ich wydajność. Pochłaniacze zajmują mniej miejsca, dlatego lepiej sprawdzają się w niewielkich kuchniach- nie zajmują np. miejsca na wiszącą szafkę. Są przy tym znacznie tańszym rozwiązaniem od wyciągów. Z drugiej jednak strony trzeba pamiętać, że na jakość ich pracy będzie wpływać regularna wymiana filtrów, które trzeba co jakiś czas kupić.
Czy kształt i wielkość okapu jest istotna?
Najbardziej popularne są okapy montowane do ściany. Mają kształt "dachu z kominem" i są bezpośrednio montowane nad kuchnią. Są wydajne i do tego niedrogie, choć zajmują sporo miejsca. W kuchniach małych najlepiej sprawdzają się okapy podszafkowe, teleskopowe lub do zabudowy. Te okapy montuje się tuż pod szafką wiszącą nad kuchnią, okap teleskopowy ma wyciąganą część roboczą, więc zajmuje najmniej miejsca.
Wielkość i kształt okapów liczą się także ze względów estetycznych i architektonicznych. Istnieją np. okapy narożne przeznaczone do kuchni, w których kuchenka jest usytuowana nietypowo- w rogu pomieszczenia. Bardzo stylowe i nowoczesne są okapy wyspowe przeznaczone do kuchni, w których zaprojektowano tzw. wyspę. Okapy występują w różnych wielkościach- od 50 cm aż do 120 cm. Należy pamiętać, że im większy okap, tym i jego wydajność jeszcze lepsza, dlatego w dużych kuchniach, w których się często gotuje warto zainwestować w większe urządzenie.
Czynniki techniczne: wydajność i hałas okapów
Skuteczność działania okapów jest określona przez ich wydajność opisywaną w metrach sześciennych oczyszczanego powietrza na godzinę. Chcąc dobrać urządzenie do wielkości pomieszczenia warto zadbać o to, by okap wymienił powietrze nawet sześć razy w ciągu jednej godziny. To zagwarantuje nam efektywną pracę urządzenia. Jeśli chodzi o hałas produkowany przez okap, nie pozostaje on bez znaczenia, szczególnie wtedy, gdy okap jest często włączany i znajduje się w otwartej kuchni np. na salon. Najcichsze okapy produkują hałas nie przekraczający 35 decybeli.
Funkcjonalność i obsługa
Okapy różnią się między sobą również ilością tzw. biegów, czyli trybów wydajności, na które można przełączać urządzenie. Najprostsze modele mają dwa biegi. Regulacja mocy, z jaką pracuje okap jest wygodną funkcją pozwalającą dostosować ją do własnych potrzeb. Wybierając okap, warto również zwrócić uwagę na dodatkowe funkcje, które mogą się nam przydać. Najpopularniejsze jest wbudowane oświetlenie, które okazuje się być dodatkowym źródłem światła w kuchni. Najbardziej ekonomiczne jest oświetlenie LED. Niektóre urządzenia mają wyłącznik czasowy, który pozwala na samodzielne zakończenie pracy przez okap. Są również okapy z minutnikiem, czujnikiem czyszczenia filtrów przypominającym nam o konieczności wymiany wkładów czy czujnikiem zapachu, na który okap reaguje samodzielnym włączeniem się. Wybór tak zaawansowanego okapu to już indywidualna kwestia, która powinna być podyktowana naszymi oczekiwaniami wobec tego produktu.