Twój koszyk

Liczba towarów: 0
Na kwotę: 0 zł
Idź do koszyka
Zaawansowane
Jesteś tutaj: Strona główna » 
Poradnik zakupowy » Jak wybrać sokowirówkę?

AGD

Drobne AGD

AGD zabudowa

Naczynia i sztućce

Pielęgnacja

Ogrzewanie

Armatura i baterie

Zlewozmywaki

Elektronarzędzia

RTV

Audio

Foto-Video

Komputery

Dla dziecka

Dla gastronomii

Sprzęt budowlany

Jak wybrać sokowirówkę?

Sokowirówka to urządzenie, bez którego nie obejdzie się ten, kto ceni sobie zdrowe odżywianie. Podstawową funkcją tego sprzętu jest wyciśnięcie z owoców i warzyw soku z jednoczesnym odseparowaniem miąższu. Dzięki temu uzyskany napój jest klarowny, a jednocześnie bogaty w witaminy i wszelkie substancje odżywcze.

Wybór sokowirówki nie powinien nastręczać problemów. Zazwyczaj warto na początku przyjąć sobie założenie dotyczące kwoty, jaką chcemy na ten sprzęt przeznaczyć, gdyż rozstrzał cenowy jest tutaj znaczący. W następnej kolejności warto zwrócić uwagę na funkcje urządzenia (także te dodatkowe) oraz jego główne parametry (moc, wielkość). Na samym końcu powinniśmy zwracać uwagę na wygląd sokowirówki. Duża oferta producentów obejmuje szeroką kolorystykę sprzętu, możemy wybierać również między bardziej klasycznym wyglądem, a tym bardzo nowoczesnym. Dzięki temu, także i to urządzenie będzie nam łatwo dopasować do wnętrza kuchni i jej wyposażenia.

Jakie funkcje i parametry powinna mieć dobra sokowirówka?
  • Otwarty/zamknięty system- urządzenia z tzw. otwartym obiegiem w trakcie pracy wyrzucają miąższ owoców lub warzyw poza sokowirówkę, do zewnętrznego pojemnika, co znacznie ułatwia późniejsze oczyszczenie urządzenia. W przypadku obiegu zamkniętego, miąższ zbiera się na sitku wewnątrz sokowirówki i brudzi ją, co znacznie utrudnia jej późniejsze mycie.
  • Wielkość otworu na owoce i warzywa- to dość znaczący szczegół. Jeśli otwór w sokowirówce będzie duży, zaoszczędzi nam to pracy i czasu, bo owoców nie trzeba będzie dodatkowo przed wyciśnięciem kroić.
  • Wielkość pojemnika na miąższ- od niego zależy to, jak szybko go zapełnimy i czy za jednym razem uda się nam wytworzyć pożądaną ilość soku. Najlepiej, gdy pojemnik taki ma co najmniej 1 litr pojemności.
  • Liczba obrotów na minutę- Najpopularniejsze urządzenia oferują od 6000 do 12000 obrotów na minutę. Im więcej tych obrotów, tym szybciej uzyskamy wyciśnięty sok.
  • Moc urządzenia- Im większa taka moc, tym lepsza wydajność sokowirówki i bardziej efektywna praca. Urządzenie o dużej mocy pozwoli na przygotowanie dużej ilości soku w krótszym czasie. Moc sokowirówki powinniśmy również dobrać do rodzaju owoców czy warzyw, z których będziemy wyciskać sok. Np. urządzenie o niskiej mocy 200 W nie będzie w stanie wycisnąć soku z twardych produktów np. z buraków.
  • Wielkość urządzenia- zazwyczaj lepiej jest, gdy sokowirówka nie jest zbyt dużym urządzeniem i nie zajmuje zbyt wiele miejsca w kuchni. Mniejsza sokowirówka to również łatwiejsze przechowywanie.
  • Sposób mycia- dobrze jest sprawdzić, jak wygląda rozkładanie sokowirówki do mycia. Powinno być to prostą i szybką czynnością i najlepiej, gdy elementy urządzenia można myć w zmywarce.

Dział AGD

Dział Drobne AGD

Dział Naczynia i sztućce

Dział Pielęgnacja

Dział Ogrzewanie

Dział Armatura i baterie

Dział Zlewozmywaki

Dział Elektronarzędzia

Dział RTV

Dział Audio, Komputery

Dział Foto-Video

Dział Dla gastronomii

Dział Dla dziecka

Dział Sprzęt budowlany

Pozostałe informacje

DPD/Masterlink

Siódemka