Płyta indukcyjna- zalety i wady
Płyty indukcyjne powoli zaczynają królować w urządzanych kuchniach. Z roku na rok są coraz tańsze, a producenci ciągle poszerzają ich ofertę. Zanim jednak zdecydujemy o wyborze lub zmianie swojej kuchni, warto dowiedzieć się, czy wybór płyty indukcyjnej będzie dla nas korzystny.
Co to jest płyta indukcyjna?
Płyta indukcyjna to rodzaj urządzenia, w którym wytwarzane jest pole magnetyczne. Do przemiany energii elektrycznej w cieplną dochodzi w momencie zetknięcia się płaszczyzny płyty z odpowiednim materiałem (metalowym spodem naczynia). Cechą charakterystyczną jest to, że nagrzanie płyty następuje tylko na obszarze, który zajmuje spód garnka, cała reszta płyty pozostaje zimna. Cechą płyty indukcyjnej jest nowoczesny wygląd. Zewnętrzna część płyty jest wykonana ze szkła, a samo urządzenie zajmuje bardzo mało miejsca.
Zalety płyty indukcyjnej
Największą i najbardziej oczywistą zaletą płyty indukcyjnej jest bezpieczeństwo użytkowania. Podczas gotowania, szklana płyta (poza zajętym przez garnek obszarem) nie nagrzewa się, więc nie ma ryzyka poparzenia się (choćby przez dzieci). Ogromną zaletą płyt indukcyjnych jest również to, że mają wysoką wydajność energetyczną, co oznacza, że strata wytworzonego ciepła jest minimalna. Cenioną cechą płyt indukcyjnych jest również duża oszczędność czasu, jaki poświęcamy na gotowanie. Gotowanie na płycie jest znacznie szybsze niż na kuchni gazowej lub elektrycznej. Niezwykle wygodne jest to, ze płyta zajmuje minimum miejsca i można zamontować ją niemal wszędzie, gdyż to urządzenie jest przeznaczone do zabudowy i nie stanowi odrębnej jednostki np. z piekarnikiem. Nowoczesne płyty indukcyjne są również wzbogacone o dodatkowe funkcje, które są znacznym udogodnieniem dla użytkowników np. zabezpieczenie przed włączaniem płyty przez dzieci czy automatyczne wyłączanie. Nie można również pomijać kwestii estetyki, która w przypadku tego urządzenia jest niezwykle wyraźna. Płyta bowiem nie tylko ładnie i estetycznie wygląda i nie narusza kuchennej architektury (dzięki bogatej ofercie wzorów można dobrać urządzenie do każdego wnętrza), ale jest również wygodna w obsłudze i czyszczeniu.
Wady płyty indukcyjnej
Częstym pytaniem, jakie sobie zadają kupujący jest to, czy moc płyty nie przewyższy możliwości instalacji domowej. Tu często pojawia się problem, gdyż w starszych instalacjach nie ma tzw. siły (instalacja jednofazowa) i wówczas nie ma odpowiednich warunków do podłączania mocnych płyt indukcyjnych. Jedną z wad tego rodzaju płyt grzejnych jest również konieczność gotowania w odpowiednich garnkach. Do płyt indukcyjnych nadają się tylko te garnki, które są wykonane z metalu, do którego przylega magnes. Nieodpowiednie są więc naczynia ze szkła, ceramiki, stali szlachetnej czy aluminium, a także takie, które nie mają płaskiego dna. Mimo coraz tańszych ofert producentów płyt indukcyjnych, nadal są one znacznie droższe od zwykłych kuchni elektrycznych czy gazowych. Jednak warto rozpatrywać to w dłuższej perspektywie, gdyż koszt eksploatacji urządzenia zacznie się po jakimś czasie zwracać.
Technologia zastosowana w płytach indukcyjnych nie jest korzystna dla każdego. Nie wszyscy wiedzą, że płyt nie powinny używać osoby z rozrusznikiem serca, na które pole magnetyczne kuchni mogłoby mieć negatywny wpływ.